Ja, u bent meer aansprakelijk sinds 1 januari

Een nieuw jaar, een nieuw wetboek. Sinds 1 januari is er het één en het ander veranderd voor u als bestuurder van uw vennootschap, maar ook voor uw werknemers. De zogenaamde buitencontractruele aansprakelijkheid is immers in werking getreden. En nee, u bent niet ineens minder aansprakelijk. Uiteraard… Als u dan toch een goed voornemen moet bedenken: wees voorbereid, zeker voor mochten uw werknemers met vragen langskomen.
Als bestuurder van een vennootschap handelt u dagelijks namens uw bedrijf. U sluit contracten, voert ze uit en houdt in de gaten of de andere partij zich ook aan de afspraken houdt. Tot nu toe kon u zich vaak beroepen op het principe van de zogenaamde ‘quasi-immuniteit’.
Fouten die u als bestuurder maakt, worden doorgaans toegerekend aan de vennootschap en niet aan u persoonlijk. Alleen bij strafbare feiten of ernstige schade buiten de overeenkomst kon een contractspartij u persoonlijk aanspreken. Maar daar komt dus verandering in.
Partijen waarmee uw vennootschap een contract afsloot, kunnen voortaan niet alleen uw vennootschap, maar ook u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen. Gaat dit vaak voorkomen? Ja en nee. Het risico is zeker reëel dat dit middel wordt ingezet om druk uit te oefenen en zo sneller tot een regeling te komen.
Ook voor werknemers
Het blijft echter niet beperkt tot u als bestuurder. Werknemers komen mee in het vizier door deze nieuwe wetgeving. En hier wordt het misschien wel sneller vervelend, met mogelijke een pak vragen die straks zullen worden gesteld door uw werknemers. Klanten kunnen sinds 1januari immers onder bepaalde omstandigheden werknemers persoonlijk aanspreken bij fouten.
Tot eind vorig jaar konden klanten alleen de werkgever aanspreken voor een schadevergoeding bij fouten van een werknemer, behalve dan in uitzonderlijke gevallen. Misdrijven, bijvoorbeeld. De werkgever kon in beperkte mate schade op de werknemer verhalen, tenzij het om bedrog, een zware fout of herhaalde lichte fouten ging.
Onder de nieuwe wet kunnen klanten nu werknemers rechtstreeks aanspreken bij fouten die tijdens hun werk zijn gemaakt. Hoewel de werknemer beperkt aansprakelijk blijft, kunnen klanten deze optie gebruiken om druk uit te oefenen of in gevallen waar de werkgever insolvent is. U begrijpt dat dit makkelijk meer impact zal hebben dan wat hierboven voorafging over uw aansprakelijkheid als bestuurder.
Risico’s beperken met aanpassingen
Gelukkig zijn er manieren om deze risico’s te beperken. De nieuwe regels zijn grotendeels van ‘aanvullend recht’. Dit betekent dat u vooraf afspraken kunt maken om zowel uw aansprakelijkheid als bestuurder als die van uw werknemers te beperken.
Zo kunt u in de algemene voorwaarden van uw vennootschap clausules opnemen die aansprakelijkheid beperken. Zorg er dan welvoor dat uw contracts partijen deze voorwaarden kennen en geaccepteerd hebben.En dat u dit ook kan aantonen.
Daarnaast is het slim om bestaande contracten te herzien en waar nodig aan te passen. Voor werknemers kunt uclausules opnemen die expliciet uitsluiten dat zij persoonlijk kunnen worden aangesproken.
Tot slot kunt u overwegen om eenverzekering af te sluiten die zowel uw persoonlijke aansprakelijkheid als bestuurder als die van uw werknemers dekt. Controleer samen met uw verzekeraar of uw dekking (polis BA Uitbating van de vennootschap) voldoende is de nieuwe realiteit van 2025.
Wees voorbereid
Deze wet is dan misschien onder de waterlijn doorgevoerd. En mogelijk zal u er ook nooit mee te maken krijgen.Maar als het dan wel zo is, dan was u maar beter voorbereid. Want het kan best voor vervelende situaties zorgen. U kan ook wel best een paar vragen krijgen, van uw werknemers. Vragen? U weet ons te vinden.